maanantai 25. syyskuuta 2017

Jussi Puhakan mietteitä Unto Monosena

Näyttelijä Jussi Puhakka vierailee Kouvolan teatterin Satumaa-musikaalissa Unto Monosen roolissa. Näin hän vastasi kysymyksiini:

1.    Jussi Puhakka - mikä on sinun suhteesi Unto Monoseen?

-    Lapinmaa- ravintola Rovaniemellä, jonne Mononen Lapin tangossaan eksyi, alkoholismi taiteen tiellä sekä itsemurha vaiko vahinkolaukaus, olivat tarinoita Monosesta, joita olin kuullut jo ennen näytelmään ryhtymistä. Mononen oli minulle kiehtova hahmo myös underground-taiteilija M.A. Nummisen kautta; olihan Numminen soittanut Monosen bändissä ja Mononen oli säveltänyt Nummisen loistavan "Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa"-kappaleen. Kunniatohtori ja viimeinen anarkisti M.A. Numminen on elävä linkki edesmenneeseen legendaan.
2.    Olet nuori ja roolihenkilösi on elänyt ennen sinun syntymääsi, miten osasit ottaa haltuun sen?

-    Näyttelijälle näytelmän teksti on se ensisijainen materiaali, jonka pohjalta rooli luodaan. Yritin ymmärtää tuota näytelmään kirjoitettua Monosta parhaani mukaan. Jokaisen roolihenkilön ja näyttelijäntyöllisen ratkaisun tulee palvella näytelmän todellisuutta. Monoseni ei siis varmasti ole lähelläkään todellista Monosta, mutta istuu näytelmään toivon mukaan paremmin kuin oikea historiallinen henkilö. Teatteri on valintoja ja kärjistämistä, kontrasteja ja pahimpia mahdollisia vaihtoehtoja.

3.    Millä lailla uppouduit rooliin, joka on aika vaikea? Tässä se pointti ehkä se, miten pääset roolista eroon, kun suljet teatterin oven?

-    Näytteleminen on vaikuttamista. Katsoja pitää saada tuntemaan tiettyjä tunteita tietyissä hetkissä. Valot, musiikki ja liike, se mitä puhutaan ja ilmaistaan, kaikki tämä on harkittua ja harjoiteltua. Näyttelijän tehtävä ei ole tuntea tai sukeltaa rooliin. Näyttelijän tehtävä on saada katsoja sukeltamaan, joten roolista eroon pääseminen ei ole minulle tai yleensäkään näyttelijälle ongelma. Ei ainakaan saisi olla. Näyttelijän pitää olla tietoinen jokaisesta eleestään ja äänenpainostaan, mutta se tietoisuus ei saa näkyä katsomoon. Pitää valehdella hyvin.

4.    Satumaa-musikaalissa on mukana harrastelijoita, millaista on tehdä heidän kanssaan teatteria?

-    En sen kummemmin ajattele, onko vastanäyttelijä harrastaja vai ammattilainen. Teemme töitä ammattiteatterissa, joten vaatimustaso, lainalaisuudet ja pelisäännöt ovat sen mukaiset. Jokaiselle. Ainoa asia, joka meitä erottaa, on se, että iltanäyttelijät ovat töissä pääsääntöisesti vain iltaisin, joten he pääsevät harjoituksiin harvemmin kuin kokopäiväiset näyttelijät. Perustehtävä ammattiteatterissa on kaikille selvä: Jokainen teatterin työntekijä palvelee yleisöä eli pyrkii tekemään mahdollisimman hyvän taideteoksen ja toistamaan sen joka ilta parhaalla mahdollisella tavalla.
5.    Mikä oli parasta tämän musikaalin työstämisessä?

-    Parasta Satumaassa oli kuunteleva ja tinkimätön yhdessäluomisen ilmapiiri. Siitä se työnilo ja hyvinvointi kumpuaa.



Kiitos haastattelusta, Jussi!

Kuva: Nadi Hammouda



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)