perjantai 29. maaliskuuta 2013

Kerjäläinen ja jänis

Tuomas Kyrö on rustannut kirjan, mikä muistuttaa Arto Paasilinnan kirjaa Jäniksen vuosi. Olen lukenut, molemmat. Pidän jäniksistä ja miehistä, jotka kulkevat omia polkujaan(läppä).

Anjalankosken teatteri oli paikka, missä kävimme katsomassa kuinka Kerjäinen ja jänis esittettiin teatteriesityksenä. Kyllä, se oli oikein hyvä. Tekstiä tuli niin, että heikompia tai hienompia hirvitti.

Kerjäläinen on Vatanescu, mies joka on tullut Suomeen Romaniasta siinä toivossa, että saa hankituksi pojalleen nappulakengät. Luulisi olevan ihan pala kakkua, mutta ei ole. Vatanescusta selviää ihan loistavasti Antti Lillman, joka on osaansa tyytyväinen. Jänis vai kani, kenties se jäniini, tupsahtaa kuvioihin ja tuntuu aluksi olevan ainoa Vatanescun ystävä.



Muita ihmisiä hän kohtaa matkallaan, missä hän kiertää Suomea aina Lapin hillasoita myöten. Näitä kaikkia lukuisia muita tyyppejä esittää kuusi näyttelijää ja heillä sitten vain 24 roolia. Roolit vaan vaihtuvat todella hyvin ja niistä nauttii, sillä kukaan ei tunnu toistavan itseään. Jaana Kurittu oli erittäin onnistunut kiinalainen ja Johanna Merimetso työvoimaneuvojana.

Vatanescu on kiltti ja hyvätahtoinen ja haluaa vain ne nappulakengät ja on valmis tekemään töitä, mutta saako töitä, kun ei ole mitään vakituista, ei edes osoitetta. Byrokratian rattaissa rapsuu, niin että panee ihan harmittamaan. Kun joukossa on vielä järjestäytynyt rikollisuus ja vähän kaikkea muutakin, jopa romantiikkaa, on kasassa varsin oiva keitos, jonka voi nautinnolla ryystää.

Kuvat: Heikki Honkakoski

Kaikkinainen toteutus oli ihanaa oivaltamista, mikä tuntui ainakin tämän katsojan mielestä palkitsevalta.


Kannattaa mennä katsomaan ja laittaa tarpeeksi vaattetta päälle, sillä minua paleli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)