sunnuntai 7. elokuuta 2016

Mitä sanoo KUUMEen ohjaaja Maija Raikamo?

Maija Raikamo me ollaan nähty näyttämöllä, mutta nyt hän on hypännyt tahtipuikon kanssa heilumaan ja ollaan ihan KUUMEessa, Kuusankosken kesäteatterissa. Mitä kertoo Maija:

1. Pirkko Saision Kuume on sinun esikoisohjaus. Mikä sai sinut ryhtymään ohjaajaksi?
Teatteri kiinnostaa kokonaisvaltaisesti, en oikeestaan ajatellut ”että nytpä alan ohjaajaksi”. Olen pitkään miettinyt, että ohjaaminen kiinnostaa ja halusin kokeilla tätä toista puolta, kun olen tähän asti näytellyt. Tämä on ollut todella antoisaa ja opettavaa, haastavaa ja kamalaa (hyvällä tavalla).

2. Miksi juuri Kuume?
Kuume on mielenkiintoinen ja haastava teksti, siinä mennään monella eri tasolla – analysoitavaa ja pureskeltavaa on riittänyt, niin itsellä kuin koko työryhmän kesken. Siinä on asiaa, ideaa, mutta loppujen lopuksi se on ihan hullu teksti, absurdi!

3. Millä perusteella näyttelijät valikoituivat?
Kuusankosken teatteriin oli ollut ihmisiä yhteydessä, että kiinnostaisi olla mukana. Lisäksi kysyin itse muutamia mukaan. Loppujen lopuksi näyttelijät valikoituivat sen perusteella, miten näin päässäni heidän sopivuuden roolihahmoon.

4. Tekstissä on paljon sanarikkaita repliikkejä. Oliko niiden kanssa ongelmia?
No ei oikeastaan ongelmia, enemmänkin pohdittavaa, että mistä näkökulmasta ja miten alamme repliikkiä työstämään ja kokeilemaan, mikä on kyseisen roolihahmon moodi tähän asiaan ja mitä kaiken taustalla on. Ja kyllähän reploja on tietysti pilkottu osiin ja pureskeltu vähä kerrallaan – näyttelijät ovat tehneet kovan työn ja suoriutuvat siitä hienosti!

5. Kerro joku hupaisa kommellus harjoitusajalta!?
No näytelmän työyhteisö, seurakunnan työntekijät, ovat samanlaisia työläisiä kuin missä tahansa muualla työympäristössä: koko ajan miettimässä voisko pitää jo kahvitauon ja onko kahvia keitetty. Ja tietenkin jokaisella on oma muki. Tätä kahvikuppi-vispaamista ja onko kahvia on harjoiteltu sanoisinko kerran jos toisenkin – ja kuka saa ottaa kohtauksessa kupin ja kuka ei. Vaikeaa se on ollut – ja vielä ensi-illassa kupit aiheuttivat sydämentykytyksiä: ne olivat unohtuneet ja meidän lavastaja huomasi ja haki ne viisi minuuttia ennen esityksen alkua…

Kiitos haastattelusta, Maija!
Kuva:Maija Raikamo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)