lauantai 27. heinäkuuta 2019

Muistiinpanoja KymiLibri-kirjamessuilta - torstai!

Kouvolan Myllykoskella tapahtui jotain todella upeeta, sillä siellä oli Kaakkois-Suomen ekat kirjamessut, keskellä helteisintä kesää, 18.-21.7.2019.
Minulla oli ilo ja kunnia olla mukana talkoolaisena ja vieläkin elän jälkimainingeissa. Nyt ihan pintaa raapaisen ja kerron valittuja paloja siitä, mitä siellä tapahtui.


Torstai oli ensimmäinen messupäivä ja messut avasi kirjailija Jyrki Vainonen, Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan Galleriassa. Samaan aikaan Wanhassa kirjahallissakin tapahtui, kun siellä myyjät olivat valmiina ja pian sielläkin alkoi ohjelma, Kirjaa kirjoittamaan, missä Kirsi Pehkonen, Olli Sarpo ja Jorma Hyvönen keskustelivat kirjan kirjoittamisesta ja kuinka sitä alettiin työstämään yhdessä yleisön kanssa. Hitto, mikä tarina syntyi!


Ihmiset, kaikki kirjoja rakastavat tai niistä vähänkin kiinnostuneet olivat kiitettävästi löytäneet paikan ja osallistuivat tapahtumiin. Kirjakaupan galleriassa tapahtui kaiken aikaa ja jo paikka on kaunis ja juuri siellä oleva Sissi Ramstedtin upea näyttely hiveli silmää ja sielua.


KymiLibri-messujen äiti Tarja Tornaeus pääsi tulkkaamaan Kirjapaino Petro Ofsetasin myyntijohtajaa Kamile Kalibataitea, kun hän kertoi kirjapainotaidon trendejä. Taustalla kirjailija Jasu Rinneoja, Gallerian messuisäntä.

Paljon muutakin tapahtui Galleriassa, kuten siellä Helena Berg lauloi viisi laulua Kuoleman joutsen-sarjasta, säestäjänään Johanna Hasu. Kaikki eivät mahtuneet Galleriaan, mutta kuulivat kyllä kaupan/kahvilan puolella ja liikuivat hissunkissun hiljaa.

Ronald Tõnisson, virolais-suomalainen ortodoksipappi, ratikkakuski ja kirjailija,  otti yleisönsä niin, että kirjakauppa kävi kuumana. Harmi, etten itse kerinnyt häntä kuulemaan, mutta ehdottomasti aion tutustua hänen tuotantoonsa.


Samaan aikaan Wanhassa kirjahallissa esiteltiin kirjailija Laura Laakso kirjastaan Milkyway. Heti siihen perään saimme upota nostalgian syövereihin, kun lavalle astui Kisu. Elina Saksala on tehnyt elämänkertakirjan Kisusta ja hän hoiti haastettelun. Mukana oli myös Harri Saksala, jolla on pitkä musiikillinen taival Kisun kanssa. Kaiken kruunaukseksi Kisu lauloi, kun Harri hoiti taustat. Kyllä vesi hulvahti silmiin, kun hän lauloi Kun paljon antaa...
Onneksi en ollut ainoa, joka siellä liikuttui!


Reippaat opiskelijat, Anna Kosola ja Maija Kärkkäinen haastattelivat kirjailija Olli Sarpoa ja hyvin vetivät. Elina Saksala  haastatteli vielä Ella Laurikkalaa kirjastaan Siirtolainen.


Päivä päättyi siihen kun Myllykosken Metallimiesten kuoro lauloi "Suomirockin rakkauslauluja".  Vokki-yhtye hoiti soitannan, kapellimestarinaan Jouni Sjöblom. Harri Saksala juonsi koko konsertin ja me yleisössä olimme ihan täpöllä mukana, etenkin viimeisen biisin aikana, Vielä on kesää jäljellä, kun saimme tanssia ja laulaa mukana. Biisi soi päässä vielä silloinkin, kun vihdoinkin painoin pään tyynyyn.


Kuvat: Kini Laine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)