sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Suomen hauskin mies

Jälleen oli aika ilahduttaa itseään ja mennä elokuviin. Sain houkuteltua poikasen mukaan ja suuntana Studio123 ja hups, moni muu oli ajatellut samalla lailla. Suomen hauskin mies oli saanut väkeä liikkeelle, enkä ihmettele ollenkaan. Jos elokuvaa tähdittää Martti Suosalo, se ei voi olla huono. Hienoa, kun ihmiset käyvät elokuvissa, mutta se kännykkä - sen voisi jättää kotiin, jos sitä ei osaa sulkea. Kun siihen joku soittaa ja sen vaan hylkää, niin se soittajahan yrittää uudestaan.

Suomen hauskin mies on syntynyt Heikki Kujanpään ja Mikko Reitalan käsikirjoituksesta ja ohjauskin on Heikki Kujanpään. Tarinassa eletään synkkää aikaa, kun on vuosi 1918 ja paikkana punavankien teloitusleiri. Siellä ollaan kurjaakin kurjemmissa olotiloissa ja ihan vaan muistin virkistykseksi sekin, miten sitä ihmisiä täälläkin niitettiin.


Leirille joutui myös teatteriryhmä mukanaan Suomen hauskin mies, Toivo Parikka, minkä osan Martti Suosalo vetää sellaisella taidolla, että sitä saa vain nauttia näkemästään. Hän näyttelee näyttelijää ja tekee kumppaneineen hauskan näytelmän, säilyttääkseen heidän ja oman henkensä. Paavo Kinnunen (Heikinpoika) tekee jokseenkin sympaattisen roolin Alfred Nyborgina esimiehensä ja vangin välissä.


Jani Volanen on jälleen keljun roolissa. Kapteeni Kalm on niin jäätä ja kiveä, että se näkyy. Oikein pelottavaa, kun pelkällä katseella olisi voinut teloittaa. Hän opetti Nyborgille, että teloituskäskyn jälkeen vaan sulkee silmänsä, niin on helpompaa.

"Gunnar kysyi meiltä kerran, mikä on ruskea, viiksekäs ja pörröinen. Minä vastasin, että normaalioloissa sanoisin 'orava', mutta kun Gunnar sitä kysyy, niin sen täytyy olla Jeesus."
ELOKUVAN PÄÄHENKILÖ TOIVO PARIKKA TELOITUSKOHTAUKSESSA


Rouva Helen Kalm on se, jolla on sydän paikallaan. Leena Pöysti esittää ylvästä ja kunnioitettavaa naista todella ryhdikkäästi. Elokuvan ainoa naisrooli on loistava suoritus.

Elokuvaa katsoessa on jännä fiilis, kun kerrotaan ajasta, mikä on joskus ollut ja tietää, että tarina perustuu tositapahtumiin. Se on vakavaa, mutta sitten on Parikka, joka laskee leikkiä ja hauskuuttaa, on niin oikeamielinen. Kauhistuttaa ja silti naurattaa.


Kun saksalaiset tulivat leiriin, elokuvassa nähtiin hengästyttävän hieno kohtaus. Aivan mahtava. Oli kuin se olisi ollut taulu, mutta veneet lipuivat rantaan. 

Kokonaisuudessaan Suomen hauskin mies on elokuva, mikä on antoisa kaikin mahdollisin tavoin. Mahtavat näyttelijät, huikea tarina, upea kuvaus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)