maanantai 21. heinäkuuta 2014

Ilmasta rahaa

Michael Cooneyn farssi Ilmasta rahaa vetää Jaakko Saariluoman ohjaamana täydet katsomot. Enkä ihmettele yhtään, sillä mikä muu muka sopisi helteen hautomaan kesäpäivän ohjelmistoon. Ilmasta rahaa on niin hölmön hauska, huvittavista väärinkäsityksistä punottu naurunäytelmä, että kyllä viihtyy.

Vaikka kyse on siis englantilaisesta näytelmästä, tässä on nimet ja paikat suomalaisia ja se on yksi osa näytelmän viihtyvyyttä, kun saadaan pikkuripaus paikallisuuttakin siten mukaan.

Näytelmää tahdittaa ja tähdittää tutut näyttelijät ja loistavalla ammattitaidolla. Farssi ei ole ihan niitä helpoimpia, mutta ajoitus toimii ja kaikki käy niin nopeasti, ettei aina kerkeä edes huokaista, kun jo ollaan pitkällä seuraavassa kohtauksessa.


Pääosassa hikoillee Pertti Sveholm, joka siis on Erkki Joutsen ja välillä joku muu, kuten kaikki muutkin. Hänen rinnallaan tanssii Risto Kaskilahti, Visa Muikku. Lähtökohta on se, että Erkki on vuokraisäntä ja Visa vuokralainen. Erkki on työtön ja on keplotellut edellisen vuokralaisensa nimellä erilaisia tukia yhteiskunnalta. Nimenomaan tämän kelpottelun takia Erkki Joutsen on nyt suossa ja vetää siihen kaikki muut mukaan.


Kuolleitakin on vaikka oikeasti niitä ei ole. Ihmisiä menee ja tulee ja aina joku on väärässä paikassa ja pesukone, se pitää kummallista ääntä, vaikka on uusi.


Tässä näytelmässä on kaikki pelissä, ilmeet kertovat enemmän kuin sanat, vaikka kaikkea on yllin kyllin. Näytelmää ei kykene selittämään, ei kertomaan siitä oikeastaan yhtään mitään, sillä niin paljon siinä tapahtuu. Se on nähtävä. Nostan hattua tai ei(minulla ei ole hattua), kiitän ja niijaan syvään.

http://www.heinola.net/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)