lauantai 9. heinäkuuta 2016

Käpyhovi taistelee

Kesäisenä päivänä se oli varustauduttava kunnolla, kun lähtee kesäteatteriin. Vilttiä sulloin sadetakkien kanssa kassiin ja ei kun menoksi. Tälläkertaa Jaalaan, missä päästiin Käpyhoviin.
Käpyhovi taistelee on jatkoa näytelmälle Harmaat pantterit, mikä nähtiin Jaalassa 2010 ja Valkealassa 2015.

Käpyhovi on perheenomainen vanhusten hoitokoti, missä johtajana häärää Ilona Huttunen, kaikkien rakastama hoitokodin hengetär. Nyt meidän ilona Ilonan roolissa on Anne Nyström, joka laittaa asukkaat välillä reippaalle jumpalle.

Asukkaat ovat mainioita, jokainen oma persoonansa. Auli Kallio veti potin kotiin runotyttönä, herttaisena Hilja-Auroorana, joka ei useinkaan hiljaa pysynyt, runoa pukkasi joka käänteessä. Tiina Klemola oli uusi asukas, tiukka feministi-Irkku, Irmeli Kurppa, joka vaikutti aluksi niin kurpalta, mutta josta kehkeytyi ihan kelpo tyyppi. Loistavat, pitkät repliikit olivat kyllä niin hallussa, että se oli viihdyttävää kuunneltavaa.

Heli Nikunen veti jälleen Kikka Natusen roolin. Kun Kikka lauloi imurin putkeen, oli jo että mikäs déjà vu nyt napsahti, mutta niinhän se meni silloin vuonna 2010. Kikka on räväkkä harjoittelija, joka puhuu kaikkea muuta kuin kirjakieltä ja se tuntuu erityisesti ärsyttävän Irkkua... Kikan tähdittämät musaosuudet olivatkin ihan hottia, mukavasti aina katkaisivat tarinaa ja oli ilo seurata sitä menoa, kun hoitokodin asukkaat mennä mukelsivat mukana.
Mukana oli nyt myös mamu, Massud eli Masa vaan. Jussi Kunttu veti irakilaisen maahanmuuttaja-hoitajan roolin niin uskottavasti, että äkin olisi luullut hänen olevan ihan aito mamu.
Käpyhovissa on myös siviilipalvelusmies, Sulo Käki, joka ei juurikaan jutellut, mutta jolla on iso rooli koko näytelmän kannalta. Anssi Ahola oli Sulona "nörttien nörtti". Rauno Solio kunnostautui Ensio Kanasena, armeijan upseerina, jonka viimeinen "komennuspaikka" on Käpyhovi. Jukka Junnola on reipas herra Usko Kukkonen, joka paljastuu aseistakieltäytyjäksi.

Varsinainen jutun ydin on se, että tämä Käpyhovi on konkurssin alla ja kunta suunnittelee ihan uusia kuvioita. Kunnan sosiaalitoimenjohtaja Natunen on se kapula rattaissa. Natusena kekkaloi Joonas Vanhatalo ja aivan kuin olisi ennenkin esiintynyt, sillä niin oli varman oloiset elkeet. Hän yrittää Käpyhovin kauppaamista Pettendolle, mutta kuinkas käy, kun pannaan hommat hoitumaan. Pettendoa edustaa Kaisa Larsson, minkä roolissa topakasti esiintyy Arja Stolt.
Vauhtia piisaa kaiken matkaa, tarina kulkee kuin tanssi, sulavaa ja askelmerkit kohdillaan. Jokainen tietää paikkansa ja vaikka pikku-unohduksia sattui, niin nehän kuuluvat vanhainkodin elämään! Kuinka käy Käpyhovin, niin se on mentävä katsomaan!

Pidin tavattomasti tästä komediasta, jossa oli kuitenkin totuuden siemen! Jaalalaiset eivät petä!

Kuvat: Hilma Stolt

Jaalan kesäteatteri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)