sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Tuulen Koira - ohjaajan sana


Tuulen Koira on näytelmä Paavo Ruotsalaisesta. Tätä upeaa näytelmää esitetään Pulsan aseman puistossa. Ohjaajana on Aapo Stavén, jolta halusin kysyä seuraavaa:

1. RATA-Ryhmä on tehnyt on tehnyt loistavan näytelmän Tuulen Koira, mikä kertoo Paavo Ruotsalaisesta. Miksi juuri Paavo Ruotsalainen?

Kysymys oli ennen kaikkea hyvästä käsikirjoituksesta, mikä on aina RATA-Ryhmän tekemisen lähtökohta. Törmäsin käsikirjoitukseen sattumalta lomamatkalla Nilsiässä. Aihevalinta oli siis osaltaan sattumaa, toisaalta uskonnollisen aiheen käsittely on kiinnostanut itseäni jo muutaman vuoden. Nyt tämän aiheen käsittelyyn avautui mitä mielenkiintoisin mahdollisuus. Paavo Ruotsalaisen hahmo on erittäin mielenkiintoinen käsiteltävä: jalustalle nostettu, vaikka hän itse saarnasi juuri sitä vastaan. Niin tärkeä niin monelle, toisaalta hän työnsä vuoksi laiminlöi perhettään ja ei muutenkaan ollut mikään helpoin läheinen. Näytelmämme alaotsikko "kesäteatteriesitys intohimosta, uhrauksesta ja Paavo Ruotsalaisesta" tiivistää jotain hyvin oleellista.

2. Esityspaikkana on kaunis Pulsan aseman puisto. Kuinka "löysitte" sen?

Tuottajamme ja RATA-Ryhmän toinen perustaja Ari Väänänen oli aikanaan töissä asemalla, kun siellä toimi hoitokoti (vielä muutaman vuotta sitten). Teatterimiehenä Ari tunnisti paikan potentiaalin ja hänellä jäi mieleen toteuttaa Juhani Ahon Rautatie Pulsan asemalla. Tämä olikin RATA-Ryhmän ensimmäinen produktio kesällä 2014. Pulsan aseman yrittäjät Petra ja Lasse Karjalainen ostivat aseman itse asiassa vasta tuon kesän jälkeen, mutta olemme saaneet jatkaa teatteritoimintaa tämän jälkeenkin, mistä kiitos!

3. Kuinka ja missä harjoittelitte näytelmää?

Harjoituskausi oli suht tiivis, vähintään viidet harjoitukset viikossa ja kaksiosaisia päiviä. Harjoittelimme näytelmää esityspaikalla melko perinteisellä kaavalla kohtausharjoituksineen ja läpimenoineen. Oman lisänsä toi tietysti näytelmään sovitettu musiikki, kohtausten pohjalla elävät äänimaisemat ja ilman säestystä lauletut Siionin virret. Musiikkipuolen harjoittelu vei kyllä suuren osan harjoituskaudesta!

4. Miten näyttelijät valikoituivat?

Riitan roolin näyttelevä Heidi Haiko on minulle tuttu opiskeluajoilta ja ollut mukana RATA-Ryhmässä jo Rautatiestä alkaen. Myös Marika Spencer oli jo viime vuonna mukana. Iiro Iivonen ja Oscar El Husseini olivat ennestään tuttuja muiden yhteyksien kautta ja olin nähnyt heitä tarpeeksi näyttämöllä, että tiesin kavereiden potentiaalin. Muusikot Mariina Niittymäki ja Johanna Sientola löytyivät avoimen haun kautta, tosin Mariinan olin tavannut jo edellisenä syksynä. Produktioidemme ryhmät koostuvat aina esittävän taiteen ammattilaisista sekä pitkän linjan ammattimaisista harrastajista.

5. Mitä Rata-Ryhmältä saadan seuraavaksi ja missä?

Tänä kesänä RATA-Ryhmä teki uuden avauksen toteuttamalla kaksi ensi-iltaa. Näistä ensimmäinen, Veikko Huovisen Siintävät vuoret-romaanin pohjalta tehty samanniminen kantaesitys toteutettiin Tuulen koiran katsomon takana nousevan mäen päällä olevassa nuotiopiirissä (ensi-ilta oli 10.6.2016). Tein Siintävin vuoriin dramatisoinnin ja ohjasin myös sen. Todennäköisesti RATA-Ryhmän seuraava juttu on ensi kesän nuotiopiirinäytelmä, jonka tekstistä minulla on jo ajatus, mutta sitä ei ole vielä lyöty lukkoon. Tulevaisuudessa
toimintaa on tarkoitus laajentaa myös talven puolelle, mutta tuskin vielä ensi talvena.

Kuvassa Aapo "käsityöstää" opaskylttejä ensi-iltapäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)