tiistai 14. maaliskuuta 2017

Matti Laine käsikirjoitti Kirka-musikaalin

 Kirjailija-näyttelijä Matti Laine uppoutui Kirkan elämään ja kirjoitti siitä loistavan musikaalin. Näin Matti kertoo sen tekemisestä:

1. Mistä ajatus musikaaliin Kirkasta ja kuinka se sitten eteni?
- Siinä oli Sielun Siskot-musikaali juuri tehtynä ja musateatteri jotenkin pinnalla ajatuksissa. Kuulin Kirkan biisin autoradiosta ja välähti: onko maestrosta tehty juttua? Mulla oli mielikuvissa kyllä Sammy Babitzinin kohtalo ja verovelkoja yms. Kirkan elämän dramaattisia vaiheita. Aloin tutkia aihetta lisää ja kuunnella sitä mahtavaa musaa juurta jaksain ja tulin siihen tulokseen, että tästä täytyy tehdä näytelmä pois kuleksimasta.

2. Millä lailla musikaalin kirjoittaminen eroaa esim. kirjan kirjoittamisesta?
-  Ei tavallaan mitenkään: juonia punotaan ja henkilöitä rakennellaan. Ja toisaalta taas ihan täysin. Muoto on niin eri. Musajutuissa se musiikki tuo ilmaa ja vaihtelua työprosessiin. Näytelmässä edetään kohtausten kautta, kirjat vaatii aina julmetusti aikaa kun pitää rakentaa koko maailma yksityiskohtineen.

3. Mitä taustatöitä teit? Kuinka paljon kuuntelit Kirkan musiikkia?
-  Luin käytännössä melkein kaiken mitä Kirkasta on koskaan kirjoitettu ja katsoin kaiken olemassa olevan tv-materiaalin. Musaa kuuntelin ihan tosi paljon. Silti olen koko ajan painottanut, että näytelmä ei ole dokumentti. Se vain perustuu Kirkan elämään, se on yksi näkemys tietyistä tapahtumista.

4. Millaista palautetta olet saanu, vaikkapa Kirkan omaisilta?
-  En halua vastata, koska ne keskustelut ovat yksityisiä ja luottamuksellisia. Huomenta Suomessa oli Kirkan ensi-illan aikoihin vieraana Ykä Babitzin ja Kassu Halonen, se haastattelu kannattaa arkistoista katsoa, jos tämä aihe kiinnostaa. (linkki haastatteluun)
Palaute on ollut aivan ylitsevuotavan kiittävää, ja se on ollut ihan mahtavaa! Tarkoitin nimenomaan noita sukulaisia ja lähipiiriä tuolla luottamuksellisuudella.

5. Mistä voisit kirjoittaa seuraavan musikaalin?
- On tässä jotain jo vireillä, mutta katsotaan nyt rauhassa mihin suuntaan tässä seuraavaksi suunnataan. Mun osalta Kirka oli siinä mielessä poikkeustapaus, että mitään sen tyylistä artisti -juttua ei kyllä ole luvassa.

Kuva: © Nauska

Kiitos Matti haastattelusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)