lauantai 17. helmikuuta 2018

Emma-Sofia Hautala Ruokarouvan tyttärenä

Emma-Sofia Hautala tähdittää Ruokarouvan tytärtä Kouvolan teatterissa. Kysymyksiä ja vastauksia Kirstin roolista:

1. Ruokarouvan tytär on kantaesitys Kouvolan teatterissa. Voitko kertoa, miten Enni Mustosen Ruokarouvan tytär päätyi Kouvolaan?

Teatterinjohtajamme Tiina Luhtaniemi oli kuullut Helsingin kirjamessuilla Enni Mustosen ajatuksia Syrjästäkatsojan tarinoita -kirjasarjastaan. Luhtaniemi näki kirjoissa näyttämöllisiä mahdollisuuksia, ja ehdotti teatteriversiota Ennille. Ruokarouvan tyttären Mustonen kirjoittikin sitten tietäen että siitä tehdään myös näytelmä.


2. Sinulla on siinä pääosa, Kirstin rooli. Miten se osa siunaantui sinulle ja miten otit sen vastaan?

Luultavasti sain roolin siksi, että olen talomme ainut Kirstin ikäinen naisnäyttelijä, hah! Muistan, että Luhtaniemi soitti minulle keväällä 2017, ja kysyi minua rooliin. Lähdin juttuun erittäin mielelläni. Minua kiehtoi se, että näytelmä luotaisiin ensimmäistä kertaa meidän teatterissamme, ja se, että Iikka Kahri säveltäisi siihen uudet musiikit. Uuden äärellä on aina kutkuttavaa olla!

3. Millainen on sinun ja Kirstin suhde? Oliko joku osio vaikea/helppo?

Kirstissä on paljon samaa kuin minussa. Tunnistan esimerkiksi vaiheen, jossa Kirsti on näytelmässä: omien ja ulkoapäin tulevien toiveiden ristiaallokossa. Muistan itsekin nuoruudestani saman vaiheen. Kun luin kirjaa, naureskelin Kirstin ajoittain pulpahtelevalle suoruudelle. Hänen persoonassaan on kiinnostavaa juuri se, että hän on sekä syrjään vetäytyvä että rohkea.

Hyvää haastetta minulle tuotti se, että minun täytyi opetella Kirstin pidättyväisempi olemus ja tapa reagoida. Itse olen aika "nollasta sataan" -ihminen reaktioiltani. Jos minä innostun, se näkyy ja kuuluu. Jos taas Kirsti innostuu, hän saattaa vaihtaa puheenaihetta tai peittää sen keskittymällä järkevämpiin asioihin.

4. Kirstin sisaren, Allin roolissa on Elina Ylisuvanto. Sisarusten välit ovat läheiset.  Miten rakensitte ne niin toimiviksi?

Olen itse nelihenkisestä sisaruskatraasta, ja siskona oleminen on yksi tärkeimpiä rooleja elämässäni. Siksi minua kiinnosti todella paljon juuri tämä siskosten suhde. Sisarukset ovat sekä ystäviä että verisukulaisia. Heidän kanssaan jaetaan paljon elämän asioita ja joudutaan aikuisena taistelemaan lapsuudessa syntyneitä rooleja vastaan.

Yksi syy sisarussuhteen toimivuudelle on toki hyvä vastanäyttelijäni Elina. Yhteistyömme on ollut mielestäni rohkeaa kokeilemaan ja herkkää kuuntelemaan. Olemme etsineet tekstiin kirjoitettujen tilanteiden antamia mahdollisuuksia yhdessä ohjaajamme Sini Pesosen kanssa. Lopulta tärkeintä on ollut löytää se, miten siskokset täydentävät toisiaan ja toisaalta vievät tilaa toisiltaan. Niinhän se menee oikeassakin elämässä. Ellun kanssa parasta on ollut sopimus siitä, että yllätämme toisiamme tasaisin väliajoin. Haluamme ajatella, että jokainen esitys ei ole prikulleen samanlainen. Näin siskosten suhde pysyy elävänä. 

5. Iivon osassa nähdään miehesi Petteri Hautala. Millaista se on olla pariskuntana myös lavalla?

Aloitin työt Kouvolan teatterilla puolitoista vuotta sitten, ja Petteri tuli kööriin vuotta myöhemmin. Olemme tehneet aiemminkin töitä yhdessä, mutta emme näin kokopäiväisesti. Alussa jouduimme hieman hakemaan balanssia kodin ja työn välillä. Nyt olemme tottuneet tähän ja oikeastaan nautin siitä, että saan tehdä töitä hänen kanssaan. Petteri on taitava, monipuolinen teatterin osaaja, ja on ihana jakaa sama ammatillinen intohimo hänen kanssaan.

Kiitos haastattelusta Emma-Sofia!

Kuva: Timo Tuviala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)