tiistai 25. kesäkuuta 2019

Veli-Pekka Ristaniemi kertoo Ruukinmyllyn kesäteatterista

Ruukinmyllyn kesäteatteri Ruotsinpyhtäällä hauskuttaa yleisöä niin, että heillä on naurutakuu! Millainen porukka siellä häärii, niin siitä kertoo meille yksi heistä, Veli-Pekka Ristaniemi.

1. Olet mukana Ruukinmyllyn kesäteatterissa hyvässä porukassa. Kuinka tämä ryhmä on syntynyt ja kuinka kauan olette tehneet teatteria?

- Juhana Rönnqvist vastaisi tähän ehkä täydellisemmin mutta mulla on se kuva, että ryhmämme tuottaja, Vellu Koivula, joka on Juhanan vanha tuttu, oli pyytänyt Juhanalta esitystä, jonka voisi toteuttaa ruukin myllyn lavalla. Sitten Juhana kokosi ympärilleen taiteellisen työryhmän, jolle aikataulut, sun muut sopi. Minä ja vaimoni Sanna ei oltu tuossa ensimmäisen vuoden- Tulitikkuja lainaamassa -esityksessä vuonna 2012 mukana. Tämä on mun versio alkumetreistä😃

Kuva: Veli-Pekka Ristaniemi "Veijona" näytelmässä Tohvelisankarin rouva

2. Teette hyvää ja hauskaa teatteria, missä on kaikenlainen taltioiminen sallittu. Miten se teillä on mahdollista?

- Kiitos kovasti!! Meille se, että esityksen saa kuvata, kokonaan tai osin tai miten vain, on näkyvyyttä ja markkinointia. Lienee pääsyy muualla on se, että itse kuvaaminen koetaan häiriöksi teattereissa, mutta toki esitysten visuaaliset toteutukset-lavastus, puvustus, koetaan erillisiksi taideteoksiksi ja niissä on monesti ammattiosaajat luomassa kaiken nollasta.

3. Teette alkuperäisestä tekstistä aina ihan oman sovituksen, onko se ryhmätyötä?

- Essi Rönnqvist vastaa aina kunkin teoksen dramaturgisesta (onko toi oikea sana??!!) sovituksesta. Siis tarinan juonellisesta kulusta. Jokainen näyttelijä sitten tuo oman persoonallisen tulkintansa hahmosta/hahmoista ja ohjaaja pitää huolta, että mennään yhtenäisessä tyylilajissa ja tasapainossa. Se että pysytäänkö käsikirjoituksessa kuinka hyvin kiinni, onkin sitten toinen kysymys... minä ja Marko Lindholm monesti kiitetään Essiä vuorosanoista, joita me ei käytetä. Se voi tuntua ylimieliseltä ja siinä on riskinsä - joskus se toimii, joskus ei. Mutta kun se toimii, se tuo sitä meidän omaleimaisuuttamme. Sen, mistä meidän teatterin tunnistaa!


Kuva: Ruukinmyllyn kesäteatterin näyttämö on vertaansa vaille.

4. Milloin ja miten sovitte seuraavan kesän näytelmästä?

- Ryhmän taiteellinen johtaja Juhana vastaa ja päättää mitä tehdään. Varmasti vaimo-Essillä on jonkinmoinen sananvalta kuten myös Marko Lindholmilla. Joskus seuraava juttu tiedetään hyvissä ajoin, joskus vasta syksyllä, viimeistään joulun tienoilla, jolloin työryhmään sitoutuminen viimeistään tehdään.

5. Kerro joku kommellus tämän näytelmän tiimoilta?

- Essin hahmolla Lempillä pasahti lasinen karahvi pohjasta rikki valuttaen nesteet lavalle. Essi tokas katsojille että " nyt tuli kuiva esitys". Markon kanssa saa aina olla hereillä ja viimeisin taitaa olla, kun meidän rakkain yhteistyökumppanimme Ruukin myllyn ravintolan omistajat saivat soiton, että nyt on teatterin vene karannut esityksen jälkeen ulapalle. Peloton Jaakko Salmi oli oitis noussut siltä sijoiltaan ja hypännyt hyiseen Kymijokeen pelastamaan meidän paatin. 🤘😃🤘

Kiitos haastattelusta Veli-Pekka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)