maanantai 5. huhtikuuta 2021

Taivaallinen maisema

 Näin keväällä olen ottanut tavakseni vähän lomailla ja päädyin talkoolaiseksi Valamoon ja tällä kertaa kirjastoon. Mikä sitten onkin varsin kiitollista, koska kirjasto sijaitsee luostarin kulttuurikeskuksessa ja siellä on myös taidemuseo! Vaikka on poikkeuksellinen aika ja mihinkään ei pääse ja kaikki tuntuu olevan kiellettyä, niin museoon pääsee - hurraa!

1.4 avattiin upea taidenäyttely Taivaallinen maisema. Näyttely koostuu tauluista, jotka ovat maalattu Laatokan Valamossa 1800-luvun loppupuoliskolla. 
Kokoelma syntyi, kun kuuluisan Pietarin taideakatemian opiskelijat vierailivat Valamossa ja maalasivat siellä tauluja, joita lahjoittivat luostarille täysihoitoa vastaan.


Kaikki taulut ovat silmiä hiveleviä ja sielua koskettavia. Maisemamaalauksissa heijastuvat aikakauden eurooppalaiset romanttis-realistiset esikuvat ja romantiikan kansallisuusaatteet. Jokainen maalaus on niin kaunis, lämmin ja tulee väistämättä sellainen olo, että voisi olla siinä mukana, ajan kuvassa ja maisemassa.

Suosikikseni valikoitui Ivan Siskin: Näkymä Valamon saarelta etelän puolelta nähtynä, 1859. 
Se on kokoelman suurin taulu, mutta siinä on jotain, mihin jää pitkäksi aikaa. 
Lisäksi pidin tavattomasti tauluista, missä munkki on istumassa luonnon helmassa, kuten Pjotr Balasov: Maisema Valamosta Kivellä istuva munkki, 1858

Muita taiteilijoita ovat Nikolai Asanov, Feodor Bagants, Pjotr Bruks, Ivan Davidov, Julius Fedders, Aleksander Gine, Andrei Ivanov, Lev Kamenev, Dmitri Velezev, Ivan Volkovski ja Aleksander Voronkov.

Taulujen lisäksi näyttelyssä on valokuvasuurennoksia Laatokan Valamosta, jotka nekin kertovat omaa tarinaansa. Kyllä viihtyy niitä katsellessa, kun voi kurkistaa jonnekin kauas menneeseen.

Kuvia ei ole lupa ottaa, joten ei muuta, kun mahdollisuuksien mukaan tustumaan näyttelyyn, joka kestää aina vuoden 2022 loppuun.


Aiheesta on saatavilla varsin upea kirja, missä kerrotaan tarkemmin venäläisestä taiteesta Valamossa. Tutustumisen arvoinen teos, missä on kuvattu ne kaikki näyttelyssä olevat taulut ja lisäksi paljon muitakin teoksia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)