sunnuntai 29. toukokuuta 2022

Kotkaniemi - Presidentti P.E.Svinhufvudin museo

 Luumäellä, ihan hulppeissa maisemissa sijaitsee Kotkaniemi, presidentti P.E.Svinhufvudin kotimuseo. Päärakennus on rakennettu v.1898 maalaistuomarin  kodiksi ja virka-asunnoksi. Kun Svinhufvud valittiin v. 1908 Lappeen kihlakunnantuomariksi, hän osti Kotkaniemen tilan.

Kotkaniemi siirtyi museovirastolle vuosituhannen vaihteessa ja museo avattiin v.2000. Mittava peruskorjaus tehtiin v.2016-2017 ja kesällä 2018 avattiin museo uusittuna.

Meitä oli parikymmenpäinen joukko tutustumassa paikkaan, missä kukaan ei ollut ennen käynyt. Opas otti meidät hyvin vastaan ja kertoi tilan historiasta, rakennuksista, puutarhasta ja ihmisistä, joita siellä on asunut. 

Sisätiloissa olikin paljon nähtävää. Ensimmäisessä kerroksessa oli sali, presidentin työhuone, Ellen-rouvan huone ja kaikki niin kuin isäntäväki olisi vain hetkeksi poistunut paikalta. 

Aikoinaan Ellen Svinhufvud piti talossa pensionaattia ja yläkerran yksi huone oli sisustettu sen ajan mukaiseksi. Varsin viihtyisä. Lisäksi yläkerrassa on kaksi isoa huonetta, joita voi varata kokoustiloiksi. Siperia ja Käräjätupa. 

Erityisesti toisen huoneen ikkunasta oli äärimmäisen ihana näköala, joka voisi helpottaa tylsääkin kokousta. Piha hiekkakäytävineen oli ilo silmälle, koska kaikki oli niin siistiä ja hyvin hoidettua. 


Kun olimme tutkineet joka nurkan, nojoo, lähes joka nurkan, niin sitten oli vuorossa kahvi ja suussa sulava lohipiirakka, mikä tarjoilitiin rakennuksen toisessa päässä sijaitsevassa kahvila Ellenissä. 

Kaiken kaikkiaan paikka on näkemisen ja kokemisen arvoinen ja tulen tekemään uusintaretken, sillä pihasta lähtee 600m:n luontopolku ja sen haluan teputella ihan kaikessa rauhassa. 

https://www.kotkaniemi.fi/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)