keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Tom of Finland Kiasmassa

 Tom of Finland on Kiasmassa. Kun lapseni toivoivat tapaamista Äitienpäivänä Helsingissä, niin olin heti, että se vain sopii. Kun kerroin saapuvani sinne ajoissa, että voin mennä katsomaan Tom of Finlandin näyttelyn Kiasmaan, niin ta-daa, he olivat tulossa mukaan! Niinpä tapasimme Kiasman aulassa ja sitten vain tutustumaan näyttelyyn. 


Tom of Finland on aina kiinnostanut minua ja niinpä olen lukenut aiheesta kirjoja ja katsonut elokuvan. Nyt sitten oli oivallinen tilaisuus päästä taidenäyttelyyn ja nähdä niitä upeita piirroksia. 


Ihan hetkessä niitä ei kato, sillä teoksia on todella paljon ja eri vuosikymmeniltä. No, Kiasmassa on tilaa ja mikä parasta, näyttely kiinnosti muitakin kuin minua ja perikuntaani. Kuulin siellä olevan ulkomaalaisiakin ja se on hyvä juttu, koska kyllähän Tom of Finland niitti mainetta ulkomailla, siellä varmasti enemmän kuin pikkuisessa Suomessa. 


Hienosti oli rakennettu Toukon piirrustusvälineistäkin oma lokeronsa. 


Touko Laaksonen (8.5.1920–7.11.1991) eli osan sitä aikaa, jolloin homoseksuaalisuus Suomessa oli kiellettyä! Voi vaan kuvitella, millaista se on ollut. Vaan Touko piirsi homoeroottisia piirroksia, jotka päätyivät keräilijöiden käsiin.  


Jokainen piirros on niin täydellinen! Niitä voi katsella läheltä ja kaukaa ja ihastella sitä taitoa, mikä niissä näkyy. 


Napsin kuvia sieltä sun täältä, mutta vain rusinat päältä. Näyttely on ehdottomasti kokemisen arvoinen ja samalla voi kuunnella ja katsella Toukosta tehdyn haastattelun. En tiedä, miksi, mutta olisin halunut tutustua häneen, kertoa, miten taitava hän oli ja miten hän kuitenkin pärjäsi niin hyvin, vaikka aluksi olikin vaikeita aikoja. 


Kyllä me siellä kierrettiin ihan koko talo! Vaikka mitään en koskaan nykytaiteesta ymmärräkkään, niin onhan se paikotellen hauskaa ja mielenkiintoista. Tämä ketjuhässäkkä oli aivan ihana. Katosta roikkui ketjuja, jotka kiinnostivat meidän lisäksi muitakin, sillä olen nähnyt niistä monia kuvia. En kerro siitä enempää, koska se on nähtävä, kosketettava ja koskettava. 

Jälleen kerran Kiasma oli positiivinen kokemus ja voin suositella, vaikka ei mistään mitään ymmärtäisikään, koska aina tulee yllättymään positiivisesti. Hyvällä mielellä kävimme. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)