lauantai 2. huhtikuuta 2016

Oikeusjuttu

Franz Kafkan Oikeusjuttu ei ole niitä hilpeimpiä tarinoita, ei etenkään jos on nukkunut yönsä huonosti ja on huolien painama. Kuusankosken teatterissa tämä tarina nyt menee, eikä ollenkaan huono ole se. Tämä näytelmä avautuu paremmin, jos vaikka hitusenkin tietää taustoja. Minua auttoi se, että olin aikoinani lukenut jo kirjana tämän ja jollain lailla ymmärtänyt sen, että kyse on yhteiskunnallisesta satiirista, missä Kafka asettaa byrokratian ja oikeuslaitoksen todella estraadille eikä hyvässä valossa.

Heidi Koskinen-Järvisalo on ohjannut tämän tarinan hyvin uskottavasti ja niin, että sen kyllä jaksaa katsoa.
Janne Järvisalo vetää Josef K:n roolin niin totuudessa, että olin ihan hämmästyksissä siitä, miten pysyy mukana niissä pitkissä dialogeissa, teksteissä, joita joutui oikein sulattelemaan, että ymmärsi ja ymmärsikö sittenkään.
Simo-Pekka Patrikainen on useammassa roolissa ja kyllä lähtee! Tuomarina jopa täysin huvittava ja kurittajana taas aivan kamala. Hänen olemuksensa sai suorastaan Josef K:n kutistumaan, mikä oli varmaan tarkoituskin.
Aija Kajama oli myös useammassa roolissa. Toisella puoliajalla hän pääsi oikein vauhtiin, kun astui esiin Josef K:n tätinä. Sellainen topakkuus oli herkullista katsottavaa ja taas Josef K oli kuin koira, jota saa komentaa ja jolle voi antaa keppiä.
Milla Raunio oli piristävä! Josef K:n naapurina viettelevä kaunotar ja sitten asianajajan palvelijana koko näytelmän positiivisin ja hymyilevin hahmo. Kerrassaan ihanan viekoitteleva.
Ilkka Ahti oli ärsyttävä vartija, mutta kun hän veti taiteilijan roolin, se oli ihan huikeaa! Minusta ehkä koko näytelmän parhain kohtaus se, kun Josef K vierailee hänen luonaan. Pikkasen hullua...

Muissa rooleissa Sirpa Serovuo, Petteri Tynys ja Tommi Vääränen vetivät osansa myös kunnialla!

Kyllä suosittelen tätä näytelmää, paitsi jos haluaa vaan komiikkaa ja farssia. Kannattaa olla hyvin levännyt, niin tästä Oikeusjutusta saa paljon irti ja se panee miettimään. Kyllä minä näin tässä niin kirjailjan itsensä, Franz Kafkan.

Kuvat: Heidi Koskinen-JärvisaloEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)