tiistai 26. maaliskuuta 2019

Arto Käki ja Elling

Arto Käki nähdään Kuusankosken teatterin näytelmässä Elling. Tässä Arton ajatuksia siitä, miten Elling sai muotonsa.

1. Sinut nähdään nyt pitkästä aikaa Kuusankosken teatterissa ja Elling-näytelmän pääosassa. Mikä sai sinut tähän rooliin?

Teatteri on erittäin antoisa harrastus, mutta hirveän sitova. Tähdet osuivat kohdilleen, kun teatterinjohtaja Reetta kyseli syksyllä kiinnostustani tähän rooliin. Elämäntilanne oli pitkästä aikaa sellainen, että pystyi sitoutumaan tällaiseen projektiin. Aluksi vähän jopa säikähdin roolin suuruutta ja vuorosanojen runsautta, mutta tarinana Elling vaikutti heti ensisilmäyksellä kiinnostavalta. On ollut aivan loistava kevät hyvässä porukassa! 

2. Elling ja Kjell Bjarne (Sami Lahtinen) - ystävykset mielisairaalasta! Työstitteko millä lailla yhdessä näitä rooleja? Miten osuitte olemaan niin aitoja?

Sami on aivan loistava näyttelijä! Tunnemme toisemme Jokivarren teatterin projektista viiden vuoden takaa. Näytteleminen lähtee tekstin tulkitsemisesta. Rohkeus heittäytyä ja revitellä antaa ohjaajalle hyvät työkalut muovata näytelmästä omanlaisensa. Rytmitys, tunnelma, pienet eleet. Tärkeitä komponentteja! Harjoittelimme pari kuukautta työryhmän kanssa tekstiä ja toimintaa. Ohjaaja Kimmolla oli hyvä näkemys näytelmästä ja me Samin, Toukon, Hennan ja Anun kanssa parhaamme mukaan toteutimme sitä. Yrityksen ja erehdyksen kautta löytyi nyt nähtävä näkemys tekstistä. Samin kanssa on helppo olla ja luottamus toisiimme varmasti näkyy myös lavalla.

3. Miten tuttu Elling oli? Olitko nähnyt elokuvaa?

 En tuntenut Ellingin tarinaa aiemmin, vaikka se on ollut parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar -palkinto ehdokkaanakin. 4. Mikä oli vaikeinta Ellingin roolissa? Ellingin ajatuksenkulkuun samaistuminen vei aikaa. Elling on terävä ja sosiaalinen mies, jolla pyörii valtava määrä tavaraa päässä. Samaan aikaan hän kuitenkin ahdistuu sosiaalisista tilanteista ja pyrkii välttelemään kanssa käymistä vieraiden ihmisten kanssa. Ohjaaja Kimmo auttoi minua löytämään sisäisen Ellingin. Ihmisen, joka ei usko itseensä ja hakee hyväksyntää manipuloimalla muita. 

Kuva: Heidi Koskinen-Järvisalo

4. Miten sinua puhuttelee näytelmän teema?

 Mielenterveys on erittäin tärkeä teema ajassamme. Elämän hektisyys ja kasvaneet vaatimustasot laittavat yhä useamman ihmisen kapasiteetin ylärajoille. Kaikki eivät pysty itse käsittelemään ylikuormitusta, jolloin mielenterveys ongelmat alkavat. Siitä suosta nouseminen ei ole helppo tehtävä kenelläkään. Se vie aikaa, mutta kuten näytelmässä, pitää hoksata, että yleensä itse on se suurin vihollinen. Kun oppii rakastamaan itseään, voi oppia rakastamaan muita.

Kiitos haastattelusta, Arto!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)