lauantai 14. maaliskuuta 2015

Ihmisen osa

Miun osa oli se, että näin tämän näytelmän, Ihmisen osa, vaikka miun  piti olla ihan muualla... Kuusankosken teatterissa kuitenkin olin ja kun ensin nautin lasillisen sherryä, niin sen jälkeen nautin tästä hienosta näytelmästä. Kari Hotakaisen kynästä, Jukka Keinosen dramatisoinnin ja Kimmo Rämän ohjaamana!

Olin lukenut kirjan, joten sillai olin hiukan hajulla siitä, mikä on kupletin juoni. Sehän on se, että Salme(Aija Kajama) siinä kertoo tarinaa perheestään, miehestään ja neljästä lapsestaan, joista yksi oli kuollut jo pienenä. Salme on topakka suomalainen naisihminen, joka kaikesta huolimatta vaan elää ja auttaa vähän muitakin elämään.


Salmen mies, Paavo(Jari Lukkari) pilkkoo puita aina kun menee huonosti, niin ja ei puhu mitään.

Lapset, Helena(Heli Nikunen) se myy mielikuvia ja Pekka(Jyri Turunen) on pikkasen pudonnut kelkasta ja Maija(Roosa Toivonen) on puhelinmyyjä ja hänellä on musta mies, Biko(Wycliff Kabaniha). Helenalla on tytär, Sini(Viivi Mauno)
Elämässä sattuu kaikenlaista, surullisiakin asioita, yllättäviä sellaisia. Salme on se, joka kaikessa elämän viisaudessaan auttaa, hoitelee asioita, hyvin ja maanläheisesti. Suree, mutta ei jää siihen, vaan ikään kuin pitää pystyssä muitakin. Jotenkin tuli sellainen olo, että ilman tälläisiä Salmeja tämä maa olisi aika kuralla.
Biko oli myös niin huippu ja minulle jäi mieleen erityisesti hänen positiivisuus, usko siihen, että kaikki järjestyy ja että aina on töitä. Hän rupee vaikka roskakuskiksi, sillä heille on aina töitä. Vaikka tulisi maailman loppu, niin roskakuskeilla olisi vielä kaksi viikkoa sen jälkeen töitä, koska he siivoaisivat jäljet.

Tämän näytelmän piristeinä olivat juuri tämä Biko ja tietysti reipas ja luonteva Sini, unohtamatta toimitusjohtajaa(Milja Marttila). Hotakaisen teksti on äärimäisen puhuttelevaa, suoraa ja todellista!
Kyllä - tämä kannattaa nähdä!

Kuvat: Elina Winne

http://www.kuusankoskenteatteri.fi/


1 kommentti:

  1. Minua näytelmä liikutti, ihastuin tekstiin ja pelkistettyyn näyttämökuvaan. Symboliikka oli hienoa, samoin pienet yksityiskohdat. Koskettava näytelmä nykyajasta, pistää ajattelemaan...

    VastaaPoista

Oliskos jotain sanottavaa ;)