maanantai 15. heinäkuuta 2019

Pari sanaa JOOJAsta

Jooja ylpeänä esittää tämän kesän kesäteatteriesityksen Se on Niemiin moro! Ohjauksesta vastaa Eveliina Lätti ja näin hän kertoo vähän taustoista.

1. Kerro lyhyesti, mikä on JOOJA ja mistä nimi tulee?

JOOJA on musiikki- ja draamapalveluita tuottava kouvolalaisyritys. Teatterin saralla olemme aloittaneet improvisaatioteatterista, ja sieltä JOOJA nimenäkin juontaa juurensa. Joo, ja.. on improvisaation perussääntö (hyväksy kaverin ehdotus ja kasvata sitä). Näen itse teatterin ennen kaikkea vuorovaikutuslajina: vuorovaikutuksena niin näyttelijöiden välillä keskenään kuin näyttelijöiden ja yleisönkin välillä, ja siksi tuo nimi sopii minusta kaikkeen teatterintekemiseen erittäin hyvin.

2. Milloin saitte idean tehdä kesäteatteria ja miten paikka valikoitui?

Näyttelin Kuusankosken teatterin kesätuotannossa ”Kuume” kesällä 2016. Vuonna 2017 opiskellessani draamakasvatuksen perusopintoja kasvoi sisällä ajatus yhdessä muusikkopuolisoni Juho Lätin kanssa siitä, että laittaisimme pystyyn oman kesäteatterituotannon, johon tekisimme kaiken alusta alkaen itse. Meillä on puolisoni kanssa hyvin samanlainen huumorintaju ja meillä on kotona aina ollut hauskaa sanaillessamme ja ideoidessamme keskenämme. Pohdimme, että haluaisimme tehdä sellaista teatteria, jonka parissa itse viihtyisimme, muutakaan emme oikein osaisi tehdä. Esikoisohjaukseni oli vuonna 2018 kesällä ”Kouvolalain normipäivä”. Lavalle olisin halunnut itsekin kivuta jo tällöin, mutta olin viimeisilläni raskaana, joten näyttelijäntyö jäi suosiolla silloin muille. Tänä vuonna ihanaa oli se, että sain vastata paitsi tuotannosta ja ohjaamisesta, myös näytellä itse. Näytteleminen ja komedia ovat itselleni sydämen asioita!

3. Näytelmän käsikirjoitus on työryhmän, miten se tapahtui?

Heti viime kesän kesäteatterin näytöskauden pyörähdettyä käyntiin aloimme puolisoni kanssa ideoida aihiota tämän vuoden produktiolle. Herkulliset hahmot ovat meillä molemmilla sydäntä lähellä ja lähdimme ideoimaan, millaisia hahmoja olisi kiva tehdä. Kun työryhmä saatiin kasaan tämän vuoden alussa, aloimme jatkojalostamaan ideoita veikeiden ja meitä puhuttaneiden hahmojen ympärille. Vaarini kuoli viime syksynä ja hän oli sukunimeltään Nieminen. Vaikkei tarina kuvaakaan vaariani, halusin nimetä päähenkilön näin kunnianosoituksena edesmenneille kuusankoskelaisille isovanhemmilleni.

Kuvassa Eveliina Lätti ja Riku Myller. Kuvaaja Elina Winne

4. Kuinka keräsit porukan kasaan ja miten roolit valikoitui?

Riku Myller on näytellyt JOOJAssa improteatterissa ja esimerkiksi Murhamysteereissä keväästä 2018. Riku päätyi tähän kesäproduktioon sitä kautta. Etsimme lisäksi näyttelijää rekryn kautta Mjullqvistin rooliin. Matti vastasi iloksemme viestiini ja päätyi mukaan.

Rikun valinta Niemisen rooliin oli selvä ensimmäisenä, sillä näin Rikun hyvin soveltuvana Niemisen saappaisiin. Matti on myös onnen omiaan Mjullqvistin rooliin ja lähti innolla roolityöskentelyyn mukaan. Muut roolit jakautuivat työskentelyn aikana sen mukaan, kuka on sopivin rooliin ja kenen on vaatteidenvaihtoineen mahdollista mikäkin rooli aikataulullisesti tehdä.

5. Mikä on ollut haastavinta tämän näytelmän teossa?

En sanoisi, että haastavinta, mutta ehkäpä eniten järjestelyä vaativaa on ollut yhteensovittaa perhe-elämä ja työntäyteinen kesäteatteriproduktio. Minun ja Juhon pian vuoden ikäinen poika on osallistunut treeneihimme aina tammikuusta aivan kesäkuun lopulle asti. Onneksi näyttelijät ovat olleet hyvin myötämielisiä lapsentahtisuuden suhteen, ja poikamme on kyllä saanut mukavia leikkikavereita näyttelijöistämme. Omat vanhempani ja sisarukseni ovat olleet kultaakin kalliimpia lapsenhoitoavun suhteen ulkotreenien sekä näytösten aikana.

Kiitos Eveliina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)