tiistai 9. heinäkuuta 2019

Ohjaajan ajatuksia Jaalan kesäteatterin Eino Leino-farssista

Jaalan kesäteatterissa menee riemukas farssi Eino Leinosta - Sulle nauran neiti kesäheinä eli Eino Leino pyjamassa. Sen ohjasi Heidi Koskinen-Järvisalo, mikä oli Heidin ensimmäinen ohjaus Jaalassa. Tässä Heidin aatoksia.


1. Ohjasit tänä kesänä Jaalan kesäteatteriin farssin Eino Leinosta. Kuinka tämä pesti sinulle siunaantui?

- Ohjasin viime syksynä Mikä?teatterille Akkapakan, jossa näytteli myös nyt Jaalassa nähtävä Auli Kallio. Jaalan porukka oli ilmeisesti nähnyt Akkapakan ja pitänyt näkemästään, joten pistivät Aulin asialle kysymään minulta, josko haluaisin ohjata myös Jaalaan kesäteatteria. Minähän tietysti innostuin, koska on aina mielenkiintoista tehdä näytelmää uuden porukan kanssa ja vielä minulle tuntemattomassa ympäristössä.

2. Sulle nauran neiti kesäheinä eli Eino Leino pyjamassa on hauska näytelmä. Kuinka juuri se valikoitui esitettäväksi?

- Jaalassa oli ensimmäisessä tapaamisessa kolme naista minun lisäkseni, joten oli selvää, että lähden etsimään näytelmää, jossa ei olisi kovin montaa roolihahmoa. Antti Hopian teksti tuli nopeasti vastaan, ja ihastuin siihen välittömästi. Tekstissä on kesäteatteriin sopivaa keveyttä mutta kuitenkin mustalla huumorilla historiallisilla viittauksilla höystettynä sekä symboliikkaa, joka tekee näytelmästä perus puskafarssia mielenkiintoisemman. Hieman emmimme sitä, kun näytelmä ei sovellu lapsikatsojille. Mutta koska Jaalan kesäteatterissa oli tulossa oma näytelmä Molly Moon ja ihmeellinen kirja hypnoosista lapsille ja nuorille, niin uskalsimme tehdä aikuisille suunnatun näytelmän.


Kuva: Heidi Koskinen-Järvisalo

3. Miehesi näyttelee pääosaa, Eino Leinoa ja tekee sen todella hyvin. Millaista on ohjata omaa perheen jäsentä?

- Meillä on Jannen kanssa pitkä historia yhdessä tekemisestä sekä bändi- että teatterimaailmassa. Olemme mielestäni osanneet hyvin keskittyä harjoituksissa olennaiseen ja itse koitan välttää kotona ohjaamista. Janne sopi minusta Einon rooliin loistavasti mikä tietysti helpotti myös tekstin valintaa, kun roolin tekijä löytyi läheltä. Sinänsä se tietysti myös helpotti uuteen porukkaan ja paikkaan siirtymistä, kun mukana oli pari entuudestaan tuttua näyttelijää.

4. Miten roolitus tapahtui?

- Ryhmässä oli aluksi kolme naista,joiden kesken roolit oli melko helppo jakaa. Samoin Jannen rooli Einona oli selvä. Muut näyttelijät löytyivät kevään aikana ryhmän yhteistyöllä.

5. Millaisia haasteita tuli vastaan harjoituksissa?

- Haasteena oli löytää toista miesnäyttelijää Herra Uusitalon rooliin. Onneksi Jussi Kunttu löytyi Iitistä viimein toukokuussa ja pääsimme jatkamaan harjoituksia keveämmin sydämin.

Kiitos Heidi haastattelusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)