sunnuntai 13. elokuuta 2023

PAJARIT

 PAJARIT ja Elimäen kesäteatteri - tätä oli niiiiiin odotettu! Meinasi vaan huoli pukata puseroon, sillä kun olimme lähdössä, huomasimme, että auton takarengas - se oli tyhjä! Onneksi ystäväni tarttui toimeen ja vaihtoi vararenkaan, kun minä melkein kyynelehdin, että voinsunsamperi, mitä kävi. Olimme siis ajoissa paikalla ja kyllä oli sen arvoista!

Pajarit on Kari Valton tarina tai hänen sukunsa tarina. Kari kirjoitti kirjan ja jo sitä lukiessa, se eli, se koko tarina ja kaikki sen henkilöt. Ne tulivat lukijan luo kuin vanhat tutut. Joten oli todellinen uroteko saattaa se näytelmäksi. Ihan mahtava juttu, että Piia Kleimola otti sen asiakseen, halusi ohjata sen ja minnekkäs muuanne kuin Elimäelle, missä ne Pajarit elivät tai siis Valtot, koska Pajari oli sen talon nimi. Elimäen kesäteatteri on aina ollut varsin viihtyisä paikka, mutta ollut jo kymmenen vuotta niin, ettei olla saatu siellä teatterista nauttia. Nyt saadaan ja ihan luokattoman hyvällä näytelmällä.

Kuva: Piia Kleimola

Jos on paksu kirja, niin nostan hattua ja niijaan syvään, miten hyvin oli osattu hoitaa dramatisointi, että mahtui koko kirja yhteen näytelmään. Dramatisoinista vastasivat ohjaaja Piia Kleimola ja kirjailija Kari Valto. Tarinahan kertoo 1920-luvun lopusta, kun Valton suvun miehet trokasivat viinaa, pirtua. Helppoa rahaa, eikä juuri tartte raataa ja rahaa tulee. 

Pajarin talon isäntänä, suht lupsakkana ukkona häärää Emil Valto, jonka roolin luontevasti tulkitsee Pekka Nupponen. Hänen vaimonsa Tilda Valto onkin luonteeltaan sitten ihan eri luokkaa, ihan järkyttävän kova suustaan ja mielestään. Päivi Pollari varastaa suunsa avatessaan ihan koko show'n! Suu auki kuuntelin, että miten joku osaakin olla ihailtavalla tavalla niin räävitön.

Kuva: Sonja Hokkanen

Valton veljekset, Ilmari ja Niilo. Ilmari jo naimisissa ja lapsia tullut ja tulossa. Ilmarin osassa sujuvasti remakoi Heikki Junnola. Hänen vaimo Hilman osassa loistavasti esiintyy Hanna Huopainen.
Niilo on sitten hivenen rauhallisempi versio, vaikka osaa hänkin malttinsa menettää. Lauri Pönni on ihan ilmetty Niilo. Niilo ei ole ihan niin viinaan menevä kuin muut, mutta bisnesvainua on ja ajokortinkin hankkii Kouvolasta.
On heillä siskojakin, Lea ja Irja, jotka kärsivät siitä, että kotona ryypätään. Lean osassa loistaa Laura Happonen, vieläpä kauniilla lauluäänellään. Irja on hiljaisempi ja hänen roolissa on Vilma Sihvola. Jos eletäänkin vaikeita aikoja ja onnellisuudesta ei ole tietoakaan, niin sisarusten välit ovat hyvät. Etenkin Ilmarin ja Lean. 

Kuva: Sonja Hokkanen

Poliisit ovatkin sitten ihan omaa luokkaansa. Nimismiehet ja konstaapelit. Heitä ovat Terho Happonen, Eeva Happonen, Markku Heino ja Ari Ilonen. Jäätävää settiä tuli, kun he ottivat ilon irti, kun olivat jonkun kätkön löytäneet. 

Kuva: Sonja Hokkanen

Pajarit on sellainen näytelmä, että siinä on rooleja aika monelle, joten sakkia on lavalla yllin kyllin ja jokainen suoriutuu osastaan aivan loistavasti. On kerrottava, että näytelmässä on musiikkia, elävä orkesteri ja musiikin säveltäjä on Ilja Kaskimaa. Tämä Ilja vetelee vielä Aarne Pajulan roolin, niin kuin olisi syntynyt siihen. Aarne kun on semmoinen tarinaniskijä, jos sitten muutakin. Sitten vielä Nestori, joka on Niilon ystävä. Nestorina on Joona Virtanen, jonka lauluääni hiveli sielua. 

Pajarit kertoo viinatrokareista, mutta myös paljon muuta. Se kertoo ihmisistä, elämästä ja miten selviydytään. Teksti on niin rikasta ja kiehtovaa. Pidin siis niin tavattomasti, että kun esitys päättyi, olin ihan pettynyt, että nytkö se loppui, olin niin uponnut siihen maailmaan, että olisin katsellut vielä vaikka kuinka kauan. 

Kuva: Piia Kleimola

Kiitos ihan koko porukalle! Hyvin veditte ja kuulin kyllä, kuinka kaikki tykkäsivät. Tällainen esitys on niin monen ihmisen korren kantaminen kekoon, mutta kaikki olivat sen tehneet ja nyt me saadaan nauttia siitä lopputuloksesta, mikä on äärimmäisen onnistunut.
Oli tosi hienoa, että Pajarit pääsi estraadille nautittavaksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oliskos jotain sanottavaa ;)